Miranda: uw hondenkapster in Den Haag

Vachtverzorging van uw blaffende viervoeter

Ik behandel uw geliefde viervoeter zoals ik mijn eigen honden behandel: consequent en met liefde en respect. Uw hond hoeft niet te wachten in een bench, maar loopt vrij rond. Trimmen is geen vervelende ervaring voor uw hond. Het is echter wel in het voordeel voor uw hond indien hij/zij regelmatig (op tafel) geborsteld wordt zodat hij/zij eraan gewend is.

Behandelen met liefde en respect

Uw hond kan wel moe zijn na een trimbeurt, aangezien het voor een hond best lang duurt. Om stress te voorkomen staat uw hond los op tafel en maak ik geen gebruik van een muilkorf.

Werkwijze

Een wasbeurt

In principe worden alle honden eerst gewassen met een passende shampoo en eventueel een conditioner. (heeft u shampoo van de dierenarts, kunt u deze meenemen).Drogen na het wassen

Daarna wordt de hond gedroogd met behulp van een waterblazer. Voor plukvachten geldt dat deze alleen worden gewassen in overleg met de eigenaar.


Afhankelijk van de vacht van de hond worden eerst de volgende behandelingen uitgevoerd:

 • Plukken / strippen
  ruwharige vachten zoals (veel) terriers, ruwharige teckels,Bouviers.
 • Doorkammen en in model uitdunnen/ effileren
  spaniels en retrievers
 • Knippen/scheren op de gewenste lengte
  boomers, poedels, labradoodle, shih tzu.


Plukken van de hondenvacht Uitdunnen Leegknippen van voetjes

Bij alle honden wordt gecontroleerd of er klitten tussen de voetzolen zitten, waarna deze verwijderd worden het het overtollige haar wordt weggeknipt.

De oren worden gecontroleerd op overmatige haargroei, de overtollige haren worden verwijderd. De tanden worden nagekeken op tandsteen. En tot slot worden de anaalklieren worden gecontroleerd.

Kortharige honden

Ook uw kortharige hond is welkom bij uw hondenkapster. Veel mensen denken dat hun kortharige hond niet naar de kapper hoeft. Nu is dit voor deze honden ook geen noodzaak, maar ze kunnen er in hun ruiperiode wel heel veel profijt van hebben. En u als eigenaar van een kortharige hond ook!

Nagels knippen

Te veel borstelen heeft voor een vacht nadelige gevolgen! Door te borstelen haalt u niet alleen de losse haren uit de vacht , maar ook (onbedoeld) haren die nog niet aan vernieuwing toe zijn. Daarvoor in de plaats ontstaat “noodhaar” , aangezien de vacht bescherming biedt voor de huid. De huid wil geen dunne of kale plekken, dus wordt er heel snel “noodhaar” aangemaakt. Deze haren zijn van minder goede kwaliteit dan het oorspronkelijke haar, en zal dus sneller aan vernieuwen toe zijn. Zodat uw hond sneller en langer gaat verharen.

Honden en de jaargetijden

Ook in de winter kan uw hond getrimd worden. Honden hebben minder last van kou dan van nattigheid. Doordat er een laagje lucht tussen de huid en de bovenvacht van uw hond zit, wordt deze als het ware geïsoleerd. Als uw hond nat is, plakt de bovenvacht tegen de huid; het laagje lucht verdwijnt en uw hond krijgt het koud. Een lange vacht blijft langer nat, klit sneller en het risico dat uw hond na de winter dan een heel kort model krijgt is dan aanwezig. In de winter laat ik de vacht van uw hond,indien nodig, wat langer dan normaal. De poten en zijn/haar kop worden wel in model gebracht, zodat uw hond ook in de winter netjes over straat loopt.

Honden en de jaargetijden

Zoals in de winter de vacht uw hond isoleert doet hij dat in de zomer ook. Heel kort scheren heeft dus geen nut. Natuurlijk heeft uw hond het warm in de zomer. Laat hem lekker op een beschut plekje de dag doorkomen. Maak geen lange wandelingen bij hoge tempraturen maar wacht tot later op de dag tot het wat koeler is. En zwemmen en/of een lauwe douche helpen uw hond ook om af te koelen.

Pups

Ook voor puppies maak ik graag tijd. Op deze manier kunnen zij alvast wennen aan de kapper. U kunt vrijblijvend een afspraak maken om langs te komen met uw pup. Dit kan vanaf het moment dat uw pup volledig geënt is. Ik zal hem/haar dan een beetje borstelen, de haren om de oogjes- en rondom de voetjes wegknippen. Ik zet de föhn aan zodat uw pup kan wennen aan het geluid en natuurlijk zal ik even met hem/haar spelen! Het is belangrijk voor een pup om dit al op jonge leeftijd mee te maken. Ze gaan hun hele leven lang naar de kapper.

Tips van uw hondenkapster

Wat u zelf kunt doen om het uw hond zo prettig mogelijk te maken bij uw hondenkapster:

 • Borstel uw hond regelmatig, zodat hij/zij gewend is om op de tafel te staan en weinig klitten heeft. 1 à 2 keer per week is voldoende.

 • Kammen
 • Gebruik na het borstelen altijd een kam om achtergebleven klitten uit de vacht te kammen. Veel klitten betekent meer (langer) werk, dus u bent duurder uit en uw hond heeft meer stress. Aangezien ik het beste voor uw hond wil, zal ik bij ernstige klitvorming de tondeuse gebruiken om een pijnlijke en langdurige behandeling te voorkomen.

 • Probeer uw hond bij het borstelen op een tafel te zetten. Het voorkomt weglopen en het is beter voor uw rug. Om uitglijden van uw hond te voorkomen kunt u een douchemat op de tafel leggen.

 • Probeer uw hond niet te dwingen om op de zij of rug te gaan liggen maar laat hem/haar gewoon staan. Op die manier kunt overal goed bij. Bij kleine honden kunt u de voorpoten optillen om goed de buik te kunnen borstelen.

 • Lukt het borstelen niet? Maak een afspraak voor een goede uitleg over te borstelen en kammen.

 • Laat uw hond goed uit voordat u een afspraak heeft met uw hondenkapster.

 • Zorg ervoor dat uw hond droog is als u hem/haar brengt

 • Heeft uw hond ergens pijn of andere klachten, laat het weten zodat ik er rekening mee kan houden.

 • Mag uw hond geen tussendoortjes of heeft hij/zij speciaal dieetvoer, laat het mij weten en geef eventueel zelf wat mee.

 • Probeer geen langdurig afscheid te nemen van uw hond, dit geeft alleen maar onrust voor uw hond.

 • Uit ervaring blijkt dat honden tijdens een behandeling naar de baas toetrekken en daardoor iets minder meewerken. Het heeft daarom de voorkeur de hond af te geven. Heeft u een hond die niet zonder u kan, dan mag u er uiteraard bijblijven.

 • Tot slot: kijk goed naar uw hond als u hem/haar komt halen. Is alles naar tevredenheid? Indien er nog aanpassingen gewenst zijn dan hoor ik dat graag. Ik overleg met u pas ik het dan aan.

 • Indien u tevereden bent: vertel het dan voort.